četvrtak, 23. siječnja 2014.

KAKO USPJEŠNO PREGOVARATI I SNIZITI CIJENU NEKRETNINE?

Tržište nekretnina je jedno od turbulentnijih tržišta, sa velikim promjenama i oscilacijama koje
zavise od više faktora. Najvažniji su ekonomske i socijalne prirode, te politički značaj i kontekst određenog područja. Finansijska kriza, povećanje nezaposlenosti, male plate, nedostupnost kredita s jedne strane i visoke cijene nekretnina s druge strane sve više ugrožavaju tržište nekretnina. Kako formirati realnu cijenu nekretnine na tržištu, gdje je velika ponuda, a mala potražnja? Kako smanjiti razliku između tražene i realne cijene? Kako uspješno pregovarati i smanjiti cijenu nekretnine? Sve su to pitanja koja muče prodavce a i potencijalne kupce o određivanju realne cijene i pravog vremena kada se upustiti u pregovaranje o cijeni i kako uvjeriti vlasnika da ima previsoka očekivanja. Naime, prodavci često vrednuju svoje nekretnine više od tržišne vrijednosti, a te njihove nerealno visoke tražene cijene znaju i zavarati, jer se u stvarnosti nekretnine prodaju po znatno nižim cijenama.
Iz agencije za promet nekretnina "CENTAR NEKRETNINA", na području Bijeljine ističu kako se ponuda traženih i realnih cijena ne može generalizovati jer je izuzetno šarolika, od već zadanih realnih do potpuno nerealnih očekivanja. Naglašava da pregovori o cijeni kreću tek kada nekretnina zada približnu tržišnu cijenu jer potencijalni kupci ni ne idu gledati, a kamoli pregovarati oko takve nekretnine. Mislim da griješe prodavci koji zadaju cijene po principu "meni toliko treba" ili "zadat ću 30% veću cijenu da imam prostora spuštati". Time ti isti prodavci gube na vremenu, odbijaju dio kupaca koji bi kupio njihovu nekretninu, dok će na kraju morati spustiti cijenu na nižu razinu za koju je i mislio prodati jer su cijene u konstantnom padu - kažu iz ove najpoznatije i renomirane agencije u Bijeljini koja uspješno radi već osam godina. Potražnja je na jako niskom nivou uprkos padu cijena i da je tržište nekretnina u RS sve više i više ugroženo.

Ako prodavci u startu nisu svjesni svojih previsokih cijena, realnost tržišta ih brzo osvijesti - kažu agenti za promet nekretnina u agenciji "CENTAR NEKRETNINA" u Bijeljini, te dodaju kako je posao svake agencije da upoznaju prodavca sa stanjem na tržištu. Neki prodavci odmah prihvate sugestiju i zadaju realnu tržišnu cijenu, a neki imaju nerealna očekivanja...Takav prodavac shvati da je zadao previsoku cijenu kada nema potražnje i poziva. To je bar vrlo jednostavno. 

 U uvjeravanju prodavca agencija je samo sporedna dok su tržište i kupac ti koji će uvjeriti prodavca o spuštanju cijene na nivo da mu kupci počnu dolaziti u razgledanje i na kraju u pregovore, odnosno, cjenkanje u našem mentalitetu, rekla nam je agent za nekretnine sa dugogodišnjim iskustvom Dragana Filipović. 

Ima li pravila kako pregovarati? Ima, pregovaranje oko cijene je složen posao i nisu svi vični tome - zaključuju u agenciji "CENTAR NEKRETNINA" u Bijeljini, i smatraju da je to posao za profesionalca. Najčešće kupci znaju koliko nešto mogu ili žele platiti, ali to traže na pogrešan način. Kada taj posao radi agencija , koja nije emotivno vezana niti za novac, niti za kupca, niti za prodavca nekretnine, to je ključ uspjeha. Profesionalac zna tajne svog posla!



Agencija "CENTAR NEKRETNINA" Vam se zahvaljuje na povjerenju i saradnji.

četvrtak, 16. siječnja 2014.

ŠTA NAM DIZAJNERI ENTERIJERA SAVJETUJU

Bez obzira da li živite u vašem domu dva mjeseca ili dvadeset godina, potrebno je da s vremena na vrijeme napravite male promjene. Naši životi se neprestano mijenjaju, a to bi trebalo da se reflektuje i u našem životnom prostoru. Promjene koje ćete napraviti mogu biti jednostavne, kao što je nova slika ili neki zanimljiv detalj. Kada je riječ o velikim promjenama, onda se tu obično radi o novoj boji zidova, novim komadima namještaja, pa čak i o većim ili manjim prepravkama životnog prostora.
Ovo su neke male tajne vrhunskih, svjetskih dizajnera za enterijere koje će vam pomoći da transformišete svoj životni prostor, da na najbolji način odražava vaš stil i ličnost.

"Prvo pravilo dekorisanja je da možete prekršiti sva druga pravila". Skoro svi dekorateri će vam reći da pravila postoje kako bi se kršila. Ipak, važno je da se pronađe ravnoteža, kako dom ne bi izgledao bljutavo ili prenatrpano i bez ukusa.
Istaknite svoje lične stvari, kako biste otkrili svoju ličnost, avanture i dostignuća. Pomiješajte dodatke sa novim i starim stvarima. Svi imamo proslost, sadašnjost i budućnost, a one su dio naše lične istorije. Ono što dom čini jedinstvenim su stvari koje se nalaze u njemu.

Da bi izbjegli bezličnost, unesite šarenila jer to pokazuje da je vlasnik zabavan i da se ne shvata previše ozbiljno.

Prava udobnost, vizuelna i fizička, od vitalnog je značaja za svaku prostoriju. Još jedna oblast u kojoj se svi dizajneri slažu jeste značaj komfora u domu. Nije bitno šta je vaš lični stil, najvažnija stvar je da vaš dom napravite udobnim za život.
Dobro dizajniran dom je onaj koji je udoban i funkcionalan.

Agencija "CENTAR NEKRETNINA" Vam se zahvaljuje na povjerenju i saradnji.